Gure eta hirugarrenen cookieak erabiltzen ditugu gure webgunea erabiltzeko eta neurtzeko gure zerbitzuak hobetzeko. Nabigatzen jarraitzen baduzu, bere erabilera onartzen duzula uste dugu. Ezarpenak alda ditzakezu edo informazio gehiago lortzeko.

“Zorionekoak gaztelaniaz “etorri” aditzeko “vino” “edan” aditzeko “vino” gisa diotenak”

Abuztutik, Montilla-Morilesko mahats-biltzaileen eztarriak freskatzen dituzte pitxerrek, mahatsa biltzen hasten diren Europako lehen lekuan. Nolanahi ere, irailean hasten da mahats-bilketa, oro har.

Mahatsa eskuz edo makinaz biltzen da. Atoietan garraiatzen da upategietaraino eta, han, ardoa egiteko prozesuari ekiten diote: estutu, adarrak kendu, deposituetan hartzitu eta, ondoren, upelean.

Industria hori Frantziako mahastiak hondatu zituen filoxera gaixotasunari esker heldu zen Espainiara. Gure auzokideek lurrak behar zituzten, landatzeko… Gaur egun, aberastasuna eta markaren ospea ematen dute gure upategiek.

Nola aseguratu upategi bat?

Mahats-mordoak ez dira zain egoten. Puntu-puntuan daudenean bildu behar dira. Iraila eta urria lan handiko hilabeteak izaten dira upategietan. Kontrolatu gabeko edozerk urte osoko lana honda dezake.

Upategien aseguruek eraikinak, instalazioak (makinak, deposituak…) eta salgaiak (lehengaiak, enbalajeak…) estaltzen dituzte…).

Edozein enpresatako ohiko arriskuak aurreikusten dituzte (suteak, hirugarrenei eragindako kalteak, lapurretak, matxurak…) baita lortu gabeko irabaziak (polizan gehitutako ezbehar bategatik ardogileak jasoko ez lituzkeen diru-sarrerak) ere .

Arrisku horiek kontrolatzen laguntzen dizugu guk, mahats-biltze jaiak lasaitasunez ospa ditzazun. Landutako mahasti-azalera handienetan lehena da Espainia, eta munduko ekoizpen osoaren %15 hartzen du. Azken urteetan enoturismoan (ardogintza turismoan) inbertitu du.

Bikain!