Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis de l'ús i mesura del nostre lloc web per millorar els nostres serveis. Si continueu navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més información.

“Be water, my friend” (sigues com l’aigua)

“Buida la ment. Allibera’t de les formes… Com l’aigua.

Posa aigua en una tassa i seràs la tassa.

Posa-la en una ampolla i seràs l’ampolla.

Posa-la en una tetera i seràs la tetera.

L’aigua pot fluir o pot colpejar.

Sigues aigua, amic meu”.

Amb aquestes paraules Bruce Lee va protagonitzar un anunci, anys després de morir. I és que l’adaptació al canvi ha estat l’actitud que ha permès a l’home sobreviure al llarg de la història.

A principis del segle XX els camps es llauraven amb cavalleries, mentre que avui fem servir tractors, es regava amb una aixada obrint i tancant solcs que deixaven passar l’aigua de les sèquies. Avui el reg acostuma a ser automàtic, fins i tot es pot controlar des d’un telèfon intel·ligent.

Podem predir el temps atmosfèric dels propers dies, però no podem mesurar anticipadament les pèrdues que una tempesta de pedra pot causar als cultius. Els costos són elevats i, de vegades, representen la ruïna d’un any de treball.

Afortunadament, i amb l’adaptació al canvi, hi ha les assegurances agràries, que ja són indispensables per a determinades explotacions. A Espanya aquest tipus de pòlisses cobreixen els fenòmens que l’agricultor no pot controlar, com incendis, pedra, gota freda…

Una mica d’història

Al nostre país, l’origen de les assegurances agropecuàries es remunta al 1917, tot i que es van implantar definitivament el 1978.

El seu desenvolupament ha permès, tant a l’agricultor com al ramader, garantir la continuïtat de la seva explotació a través d’indemnitzacions en cas de sinistre. La compensació econòmica és proporcional al dany sofert i a la cobertura contractada.

Aquestes pòlisses mantenen un nivell de renda constant i reforcen la solvència financera dels productors.