I és que en Pere, el cap de l’empresa, va tenir una gran idea: estalviar-se el pagament de les llicències de diversos programes informàtics en diferents equips de l’oficina.
Quan les coses de franc surten cares…
Havia de preparar uns documents en altres idiomes i va utilitzar una aplicació de traduccions gratuïta i no oficial. Va copiar i va enganxar un contracte amb dades personals i bancàries, va obtenir la traducció i es va guanyar una sanció de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades.
L’Eva estava preparant el llançament d’un nou producte de l’empresa i, per fer-ho, havia d’enviar un article amb un vídeo que pesava molt que va pujar al núvol. Allà el va convertir en PDF, inclosa l’agenda dels seus clients. La plataforma va patir una bretxa de seguretat i gairebé perd la feina.
I després hi ha en Leonardo. En Leonardo és dentista i treballa amb un calendari compartit que, per error, han llegit tots els seus pacients. En Leonardo desconeix que fins i tot Google incompleix la gestió europea de dades (tot i que ha promès acatar-la a finals del 2023).
I llavors…
En Leonardo es va crear un problema molt greu, perquè les dades de salut són extremadament delicades. Encara rai que tenia una ciberassegurança que li va prestar defensa jurídica i en va assumir la responsabilitat civil. Sense l’assegurança, hauria hagut de pagar les persones damnificades i, potser, hauria fet fallida.
Avui, internet ens connecta a qualsevol racó del món i, al seu torn, obre els nostres dispositius (ordinador, telèfon, tauleta) a qualsevol delinqüent. Per això, el millor antivirus de la teva empresa és una ciberassegurança. No ho oblidis mai!