06/09/2023

Bub-bub: ara soc un ésser sintent…

Si la teva família la formen “persones no humanes”, sabràs de què parlem; i és que, gossos i gats també tenen emocions com l’amor, l’alegria, la pena, l’ansietat, la gelosia… Tenen pors, pateixen, empatitzen també amb els seus humans, cuiden i, sobretot, donen molt d’afecte, i ara legalment se’ls denomina éssers sintents.

La Llei de benestar animal entra en vigor el 29 de setembre vinent, i just per a tu, quan arribi aquesta data volem que tinguis els deures fets.

Aquesta Llei protegirà millor la majoria dels nostres amics peluts, ja que un dels seus objectius principals és posar fi a l’abandonament i al sacrifici dels animals de companyia. A més, endureix les sancions i inclou penes de presó.

I quines són les claus d’aquesta protecció?

  • Registrar i identificar gossos i gats.
  • Limitar la cria.
  • Aconseguir un sacrifici i abandonament ZERO.
  • Prohibir que es puguin deixar sense supervisió.
  • Obligar a fer un curs per facilitar una tinença correcta i responsable.
  • Tenir contractada una assegurança obligatòria de responsabilitat civil (amb sancions de 500 € a 10.000 € per no subscriure’l).

En què ens pot afectar i què hem de tenir especialment en compte?

El text legal inclou també altres sancions que tenen a veure amb la no-recollida dels excrements del gos.  Aquí la quantitat és molt variable, ja que depèn de cada ciutat, però poden ser d’entre 60 € i 3.000 €, de manera que no recollir les deposicions del nostre gos al carrer ens suposarà un bon disgust.

Alhora, deixar el gos sense lligar i sense supervisió ens pot costar molt car, la nova Llei preveu multes de 500 € a 10.000 €, i això sempre que no passi res. Al medi rural encara és usual obrir la porta al gos perquè passegi sol pel poble, una acció que ara està sancionada amb quantitats elevades.

També hem de comunicar la pèrdua de l’animal en 48 hores, si no ho fem, es considerarà abandonament. Actualment, ja és obligatori identificar als gossos amb xip, de manera que si se’ns perd o ens el roben, cal notificar-ho a les autoritats en un màxim de dos dies. Si no ho fem així i algú el troba, estarem incorrent en una infracció greu amb una multa que va dels 10.001 € als 50.000 €, que serà la mateixa que ens aplicaran si quan sortim al carrer comproven que la nostra mascota no té el microxip.

I, per descomptat, deixar soles i tancades les nostres mascotes dins del cotxe, exposades a condicions que posin en perill la seva vida, suposa una sanció d’entre 500 € i 10.000 €.

Recorda que aquesta Llei estableix per primera vegada l’obligació de tenir assegurances de responsabilitat civil per a gossos en l’àmbit estatal. I aquí és on entra la nostra corredoria. Una bona assegurança de responsabilitat civil es farà càrrec econòmicament dels danys que pugui ocasionar la teva mascota davant de tercers i inclourà la defensa jurídica o les costes i despeses judicials per un import d’assegurança molt baix.

Revisa la teva pòlissa d’assegurança de la llar, podria no cobrir aquesta responsabilitat civil.

La Llei de benestar animal obliga les persones propietàries de gossos a contractar i mantenir en vigor, durant tota la vida de l’animal, una assegurança de responsabilitat civil per danys a tercers que inclogui en la cobertura les persones responsables de l’animal.

És important que, si tens un gos i no tens una assegurança independent de responsabilitat civil per a la teva mascota, revisis la teva pòlissa de llar per confirmar si a través d’aquesta es dona compliment o no a l’obligació que imposa la Llei esmentada.

Consulta’ns, tenim tota mena de solucions asseguradores que faran que la teva nota sigui d’“excel·lent en peluts” i que la teva economia no pateixi.