01/10/2021

“En sec o en mullat, per sant Lluc tingue-ho sembrat”

Canta la jota navarresa:

 

“¿Por qué vienen tan contentos los labradores?

Que cuando vienen del campo, vienen cantando.

Ya vienen de ver el fruto de sus sudores”.

 

Aquesta tardor menjarem carxofes, card, patates, pèsols, alls… tot fresc i de l’hort local. Per a nosaltres, els consumidors, és molt senzill i barat aparcar el carretó de comprar al supermercat i omplir-lo. Un quilo de cebes ens costa 1,04 €, tot i que a l’agricultor li paguen 0,07 € (14 vegades menys). Va plantar a finals d’agost i ha regat, ha adobat, ha suat molt i ara collirà. Estarà content, perquè la recol·lecció serà abundant. El cel ha complert i no ens ha angoixat amb calamarsa.

 

“Tens un amic en mi”

Cada any els cultius afronten riscos climatològics, plagues, malalties i danys d’animals com talps o senglars. A Espanya, el sector agrícola disposa de les assegurances agràries més evolucionades del món. Quan una collita s’arruïna, les pèrdues les pot assumir l’assegurança.

Una bona assegurança respon davant d’un sinistre. D’aquesta manera, gràcies al sector assegurador, el sector agrari pot mantenir els ingressos, sense arruïnar-se, i garantir la continuïtat de l’explotació. És important que sàpigues que des de la nostra corredoria t’acompanyem des que entres per la porta per estudiar totes les teves opcions, segons les teves necessitats i circumstàncies, fins que, davant de l’ocurrència d’un sinistre, aquest es resolgui.

Com diu el refranyer, “quan l’octubre és arribat, sembra el sègol, l’ordi i el blat”.