02/06/2022

Horror, s’ha cremat el meu pis de lloguer; qui paga, el propietari o jo?

“Fa 1 any es va cremar l’apartament de lloguer on visc a causa d’un incendi. El foc va destrossar el saló i la cuina. L’assegurança del propietari de l’habitatge el va arreglar i va abonar-ne les destrosses. Com a inquilí, acabo de rebre una carta de la companyia d’assegurances que me’n reclama els costos. M’amenacen de portar-me a judici, ja que consideren que he tingut alguna mena de responsabilitat en l’incendi. Què puc fer?”

Resposta del teu corredor

Segons el Codi Civil, tu, com a arrendatari (inquilí), ets responsable del deteriorament, o la pèrdua, que tingués l’habitatge llogat, tret que provis que el que hagi passat s’hagi produït sense culpa. Segons l’abast dels danys, pots haver de fer front a milers d’euros, o t’hi pots oposar, amb la qual cosa també hauràs de fer front a unes despeses imprevistes, les d’advocat i, normalment, procurador, per poder-te defensar.

On comença la línia a partir de la qual s’entra en la responsabilitat de l’inquilí perquè es vegi obligat a pagar aquesta mena de danys?

Quan signes un contracte de lloguer adquireixes una sèrie d’obligacions que van des de pagar la renda fins a assumir els danys que es provoquin a l’habitatge. Per tant, si no tens cap assegurança de responsabilitat civil com a inquilí, has de respondre amb el teu patrimoni; per això és absolutament convenient que en contractis una, perquè tots aquests riscos i la teva defensa estiguin coberts i sigui la companyia d’assegurances qui els assumeixi en lloc teu.

D’altra banda, com a inquilí, sempre que vegis una situació perillosa que pot generar un problema més gran, com, per exemple, el deteriorament de la instal·lació elèctrica, avisa per escrit el propietari de l’habitatge de manera que puguis demostrar que la teva actuació ha estat correcta —que has avisat del possible perill—, perquè així s’elimini la teva responsabilitat. Enviar una fotografia o un petit vídeo d’avís per correu electrònic és, moltes vegades, la millor manera de demostrar que no tens cap responsabilitat.