01/08/2023

L’energia solar és neta, renovable i barata. Quins riscos has d’assegurar?

És cert: la Paula ha vist com un fanal amb plaques fotovoltaiques s’incendiava sol. Tens plaques a la teulada de l’edifici de la comunitat, potser al teu negoci o a casa teva? Una decisió excel·lent, però pensa que també creix el risc d’incendi de les bateries o a la instal·lació.

Les plaques solars són una inversió costosa, que a llarg termini suposen un estalvi, però que has de protegir. Els fabricants garanteixen els danys de funcionament i els defectes de fabricació, però res més.

Un triangle que aviva el foc

  1. Males instal·lacions. Tots se sumen a instal·lar-ne, però no tots estan formats ni certificats per fer-ho. És molt important que el disseny i la instal·lació els faci una empresa o un instal·lador certificat.
  2. Falta de manteniment. Un bon manteniment de les teves plaques solars ha de disposar d’una bona revisió anual del següent: cablatge, connexions, inversors, bateries (només plom-àcid), tensions o corrents, cargolam i presa de terra.
  3. Accessos complicats. No sempre la instal·lació de les plaques està en un lloc d’accés fàcil per als bombers que lluiten contra incendis amb panells solars i que, a més, han de ser conscients dels riscos de descàrrega elèctrica.

Recomanació de la teva corredoria

Avisa’ns si vols instal·lar plaques fotovoltaiques a la teulada del teu habitatge per incloure-les en la teva assegurança de llar o si s’instal·len a la teva comunitat de veïns, ja que potser necessitaràs una pòlissa exclusiva de plaques solares. Protegeixes els danys materials per ruptura (causats per un llamp, calamarsa, vent…) i, sobretot, la responsabilitat civil pels perjudicis que pots causar si l’incendi s’estén a altres immobles o finques.

Si ja tinc assegurança i instal·lo plaques, s’hi inclouran automàticament?

Doncs no. Informa’ns sempre a la corredoria perquè revisem la teva assegurança. Pensa que els panells solars suposen un increment en el risc que passi alguna cosa; no te la juguis.