09/06/2023

Sinistre total = Pèrdua total

Fa tot just dos anys que tens el cotxe, encara estàs pagant el préstec que vas demanar a cinc anys i has tingut un accident del qual, afortunadament, surts il·lès, però el teu cotxe és declarat sinistre total (o pèrdua total, que és el mateix). T’has quedat sense cotxe, què passa ara?

Quan una companyia d’assegurances declara un vehicle sinistre total vol dir que no es farà càrrec de les despeses de reparació ni de reposició dels elements i t’“indemnitzarà” amb la suma prèviament acordada a la pòlissa del teu cotxe perquè aconsegueixis un altre vehicle.

Quan es declara un cotxe sinistre total?

  • Accident en què les despeses de reparació del cotxe sobrepassen entre el 75% i el 100% del seu valor venal. Cada companyia d’assegurances en preveu un percentatge determinat.
  • El vehicle ha quedat totalment calcinat a causa d’un incendi no intencionat.
  • T’han robat el cotxe.

Companyies d’assegurances i sinistre total. Què apliquen?

Hi ha centenars de productes al mercat amb polítiques diferents quant a les indemnitzacions per un sinistre total. “Valor de nou o valor de mercat”, “valor venal”, “valor venal millorat” i, a més, les unes i les altres introdueixen un barem de temps: si el vehicle té dos anys, el 100% de valor de nou, unes només preveuen un any per donar-te aquest 100%; d’altres, un valor venal millorat; d’altres no preveuen la millora… massa combinacions que afecten la TEVA indemnització.

Pel mateix cotxe, depèn d’on estigui assegurat i com, la teva indemnització pot variar en milers d’euros. Saps què compres quan contractes una assegurança?