06/09/2023

Viure sense lligams

Et proposo una lliçó de filosofia amb Sèneca, “l’estoic”, un cordovès ric i savi que va triomfar i es va suïcidar a Roma per contrariar el “malvat” Neró.

“Per què malgastes el temps en l’única cosa en què has de ser avar?” El temps és la possessió més valuosa que tenim, però passem la vida ocupats a no fer res. No pensem mai en el final, tot i que vivim com si fóssim immortals.

Un dia pots perdre la teva autonomia i necessitar l’ajuda d’una altra persona. La Llei de dependència et reconeix aquest dret, però el seu suport sempre queda curt i arriba tard (6 mesos després). I generalment suposa una despesa desorbitada per a la majoria de famílies.

El sector assegurador resol aquest problema amb l’assegurança de dependència, que suposa l’abonament d’una indemnització en forma de renda o capital. Es pot rebre en un pagament únic o amb un “sou vitalici” (mensual, trimestral…).

Sèneca et recomanaria que la contractis immediatament. “La fortuna té l’hàbit de comportar-se com li plau” i, en qualsevol moment, et pot donar un ensurt. El moment de subscriure l’assegurança és abans que et passi alguna cosa. Entre els 30 i els 40 anys s’obtenen les condicions més avantatjoses.

Si ho prefereixes, la companyia d’assegurances enviarà a casa teva una persona perquè t’ajudi en les tasques diàries, les cures físiques, la neteja, l’acompanyament mèdic o l’assistència i la vigilància nocturna.

Creu-me, això és important. Vivim pendents del mòbil, les notícies, el treball, els compromisos socials… I quan repassem l’activitat al final del dia, el saldo és deficient. “Una persona preocupada no pot fer cap activitat amb èxit”. Aprèn a dir NO i enfoca’t a viure plenament, és el que de veritat t’importa.